orvosweb

Kérdések

Gyakran ismételt kérdések

AZ OLDALON A HÁZIORVOSI ELLÁTÁSSAL KAPCSOLATBAN FELMERÜLŐ KÉRDÉSEKRE KAPHAT VÁLASZT.

Igen, a praxis a területi ellátási kötelezettség szerint, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott.

A háziorvosi ellátás feltételeinek megteremtése, az ellátandó terület meghatározása (utcajegyzék) az önkormányzat feladata.

A kezdő oldalon is megkeresheti, vagy a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltatató Központ honlapján tudja a címe beírását követően megtudni, hogy ki a háziorvosa.

A háziorvos a jelentkezést elutasíthatja, de csak különösen indokolt esetben utasítható el annak a személynek a jelentkezése, akinek lakóhelye a háziorvos ellátási területén (körzetében) van.

A korábban választott háziorvos helyett választható másik háziorvos. Évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, vagy ha a választott orvos felkeresése akadályba ütközik.

A háziorvosa jogosult adatokat lekérni az Ön által igénybevett egészségügyi ellátásokról, annak érdekében, hogy a korábban igénybevett ellátások ismeretében dönthessen a kezelésről. Ennek keretében a háziorvos és a kezelőorvos is megismerheti, hogy mikor, hol és milyen típusú egészségügyi ellátásokat vett igénybe.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az így lekérdezett adatok kizárólag a beteg ellátásával kapcsolatban használhatók fel, a háziorvos azt sem továbbítani, sem más részére átadni nem jogosult.

Fontos, hogy tiltakozhat az Önt érintő adatok lekérése ellen, vagy kérheti a korábbi letiltás visszavonását is, amelynek részleteiről a kezelést végző orvosa írásban vagy szóban tájékoztatni fogja Önt.
Ügyeljen arra, hogy a kitöltött nyomtatványt (háziorvosi betekintést letiltó nyilatkozat, háziorvosi betekintést tiltó nyilatkozat feloldása) juttassa el a NEAK részére. 

hu_HUHungarian